Три пъти мери:
Блат:
300 гр. грис
150 гр. захар
150 гр. к. мляко
200 гр. масло
ванилия
Сироп:
400гр. захар
600гр. вода
/количеството е според вкуса/
Украса:
пресни плодове
сушени плодове
ядки - бадеми /цели, наполовина, сурови,печени/
Един път режи:
* Фурната на 200
градуса – 45 минути печене
Маслото, таз
съставка тайна,
да омекне остави
на температура стайна.
След което, хич не
се чуди,
дълбокия съд
бързичко вземи.
В него смесваш
всичкото „блат“,
бъркаш с усмивка тесто гладко, и с мерак.
В тавичка кръгла
/или която си обичаш/
хартия застилаш и
с масло я обличаш.
Изсипваш в нея
бъдещия вкусен блат,
умело заглаждаш,
с извивките на акробат.
И какво ли
следваше сега?
А, да – във
фурната опичаме сместа.
Остави настрана
да изстине,
реотановият
пламък да отмине.
Междувременно без
работа не ще стоиш,
захарта във
водата следва да стопиш.
На слаб огън в
съд сироп създаваш -
на сладкиша живот
сладък да придаваш.
Още малко! Още
малко! Потърпи!
И ще имаш басбуса
в устата си ти!
Изстиналия вече
блат залавяш,
с топлия сироп го
цял удавяш.
Остави го така за
5-6 часа,
да се научи да
плува и да миряса.
*
След почивката
кратка
време е за
украсата сладка!
Нареждаш плодове
пресни, сушени,
може също и малко бадеми.
Готово!
Най-сетне! Омръзна ти да чакаш?
Грабвай лъжицата
и почвай да лапаш!
Няма коментари:
Публикуване на коментар