3.11.2015 г.

БАСБУСА

/арабско реване от грис/






Три пъти мери:

Блат:                                                       
300 гр. грис                                       
150 гр. захар                              
150 гр. к. мляко                       
200 гр. масло                    
ванилия

Сироп:
400гр. захар
600гр. вода
/количеството е според вкуса/

Украса:
пресни плодове
сушени плодове
ядки - бадеми /цели, наполовина, сурови,печени/


Един път режи:


* Фурната на 200 градуса – 45 минути печене
Маслото, таз съставка тайна,
да омекне остави на температура стайна.
След което, хич не се чуди,
дълбокия съд бързичко вземи.
В него смесваш всичкото „блат“,
бъркаш с усмивка тесто гладко, и с мерак.
В тавичка кръгла /или която си обичаш/
хартия застилаш и с масло я обличаш.
Изсипваш в нея бъдещия вкусен блат,
умело заглаждаш, с извивките на акробат.

И какво ли следваше сега?
А, да – във фурната опичаме сместа.

Остави настрана да изстине,
реотановият пламък да отмине.
Междувременно без работа не ще стоиш,
захарта във водата следва да стопиш.
На слаб огън в съд сироп създаваш -
на сладкиша живот сладък да придаваш.

Още малко! Още малко! Потърпи!
И ще имаш басбуса в устата си ти!

Изстиналия вече блат залавяш,
с топлия сироп го цял удавяш.
Остави го така за 5-6 часа,
да се научи да плува и да миряса.
*
След почивката кратка
време е за украсата сладка!
Нареждаш плодове пресни, сушени,
може  също и малко бадеми.
Готово! Най-сетне! Омръзна ти да чакаш?
Грабвай лъжицата и почвай да лапаш!

Няма коментари:

Публикуване на коментар